Társkereső - Nyitó oldal
Keresés     
   
     
  Társkereső fórumok   Belépés a társkeresőbe   Csevegő szobák, Chat   Képgalériák   Képeslapküldés - e-kepeslap.com  
Regisztráció az oldalra, majd a  társkeresőbe  

Bejelentkezés a társkeresőbe

  Adataim a társkeresőben   Társkereső levelezésem   Regisztráció törlése
 
  Szponzorált linkek

  Navigáció
 Nyitó oldal
 Adataid
 Felhasználóknak
 Klub 18-40 Társkereső
 Naplók
 Galéria
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Lány sarok
 Fiú sarok
 Koncertek, bulik
 Szórakozóhelyek
 Hírek archívuma
 Kommunikáció
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Letöltések, Linkek
 Letöltések
 Linkek
 Szórakozás
 Információk
 Időjárás előrejelzés
 GYIK

  Kategóriák
· Összes kategória
· Aktuális hírek
· ATKINS DIÉTA
· Állati
· Disco-k országosan
· Discok Budapesten
· DVD filmek
· Édességek
· Egy perces ételek
· Egytálételek
· Film-Zene
· Fogyókúrás ételek
· Friss hírek
· Frissensültek
· híreink
· Igaz történetek
· Információk
· KARÁCSONYI RECEPTEK
· KARÁCSONYI SMSEK
· Ki-kicsoda
· Koktélok
· Koncertek augusztus
· KONCERTEK NOVEMBER
· Koncertek október
· Koncertek szeptember
· Legjobb helyek Bp
· Levesek
· MÁSként
· motoros buli auguszt
· Motoros buli szept.
· Mozi premier
· Nőknek
· NYERTESEINK
· szépségápolás
· Szerelem
· SZERELMES IDÉZETEK
· SZERELMES SMSEK
· Szerelmes versek
· SZILVESZTERI BULIK
· SZILVESZTERI SMSEK
· Színészek
· Színésznők
· Szórakozóhelyek
· Valentin nap
· VICCES SMS
· Zenészek
· zöldség ételek

  Számláló
Összesen
26933327
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2005. július

Video-DVD-Centrum, Mozi, DVD filmek naprakészen!
Friss hírek: Az életre kelt játékbaba

Kenadie Egyfajta csoda, ami Kanadában történt meg. Megelevenedett a mese: Pöttöm Panna lassan negyedik évébe lép, és nem sokkal nagyobb egy újszülött csecsemőnél. >>>


Kanadában látta meg a napvilágot, 2003 február 13-án (noha nem pénteki napon). A Kenadie névre keresztelt kisbaba meglepte az orvosokat. Egy kilogrammnál alig nyomott többet, egészen aprócska volt. De nem volt koraszülött, semmiféle jele nem volt valamilyen (ismert) fejlődési rendellenességnek. Csak éppen picike volt, de nagyon.
Anyukája, a 27 éves Brianne már a terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel. „Barátnőm velem egyszerre esett teherbe, és miközben ő egyre masszívabb lett, én alig vastagodtam. Ő már érezte a baba mozgását-rugdosását, amikor én még alig-alig. Az időszakos ellenőrzéseken nehézségekbe ütközött a szívhang ellenőrzése, de az orvosok ezt annak tulajdonították, hogy valószínűleg szokatlan helyzetben fekszik a kisbabám. Mondták is, hogy alighanem elszámoltam magam terhességemnél: a baba sokkal, de sokkal fiatalabb, mint amennyinek én gondolom.”

Kenadie
Kenadie

Végül amikor az anyuka úgy gondolta, hogy letelt a kilenc hónap, a szülészeten alaposabb ellenőrzésnek vetették alá. Az ultrahang figyelmeztető volt, bár a baba nagyon pici, testileg tökéletesen kifejlett, de: valamilyen agyi elváltozásra gyanakodtak, és szívhangja sem volt megfelelő. Azonnal végrehajtották a császármetszést.

Egyszerűen hihetetlen volt. Attól eltekintve, hogy Kenadie picike volt, minden testrésze tökéletesen kifejlett. Az orvosok tamáskodtak, nem értették, mi lehet a baj, ám vigasztalni nem nagyon vigasztaltak. Szerintük a kisbaba az ő 1,13 kg-jával aligha lehet életképes.”

De mi a baja?

A szülők egyik genetikustól a másikig jártak, gyerekorvosoknál kilincseltek – szerették volna megtudni, mi a baja gyereküknek. A pici nyolchónapos volt, amikorra kiderült: primordiális törpenövésnek hívják ezt a furcsa és nagyon ritka genetikai eredetű betegséget. Alig száz hasonló esetet jegyzett fel az orvostudomány.

Utóbb az anyát és az apát is alaposan megvizsgálták, és kiderült, hogy mindkettejüknél egy-egy hibás gén, és az események előreláthatatlan, szerencsétlen összejátszása miatt lett első gyermekük pici Pöttöm Panna.

4 évesen látványosság

Kenadie minden baljós jel ellenére „növekedni”, fejlődni kezdett. Ha a maga ritmusában is. Valójában mindent lassabban csinált, mint a vele egykorú csecsemők. 11 hónapos korára ült fel, két és fél éves korára állt fel, beszélni pedig csak mostanában kezdett el.

A tüneményesen aranyos, kékszemű kislány olyan, mint egy játékbaba. Imádják is abban a kanadai kisvárosban, ahol a szüleivel él – valóságos látványosság. Csodájára járnak. Majdnem négy évesen még nincs 5 kiló se (fejlettebb csecsemők ennyivel születnek) és mindössze 66 cm magas. Néhanapján mamája elviszi az óvodába. A gyerekek imádnak játszani vele, hiszen tényleg olyan, mint egy életre kelt játékbaba. Aztán persze vigyázni kell, hiszen kortársai kétszer-háromszor nagyobbak nála, a babusgatás veszélyessé válhat Kenadie számára.

Magas a lépcső is neki

Az élet persze nem egyszerű egy ilyen élő játékbabával. Bármennyire is csodaszámba megy, bármennyire is elvarázsol mindenkit csudaszép kék szemével és aranyos piciségével, a család élete nem könnyű. „Kenadie-nak kétszintes házunk belső lépcsője is nehézséget okoz, hiszen minden egyes foka a derekáig ér... Ma már szinte mindent meg tudna egyedül is csinálni, dehát a csapot sem éri fel. Imádja a könyveket, de alig bírja megtartani azokat...” – mesél mamája a hétköznapok megrázkódtatásairól.

Genetika: valószínűség és törvényszerűség
A szülők hibás génjei okozhatják gyermekük fejlődési rendellenességét. De csak okozhatják, nem biztos, hogy okozzák is!
A kanadai Pöttöm Panna esetében utólag derült ki, hogy mi okozta a kicsi lassú fejlődését születése előtt és után. Mindkét szülőnél felfedeztek egy-egy hibás gént, ami aztán az öröklés során ezt a sajátos betegséget, a primordiális törpenövést okozta. De hogy mennyire sajátosak a genetika törvényszerűségei (vagy inkább: valószínűségei), az ennél a családnál látványosan kiderült.
Amikor az anya ismét teherbe esett, figyelmeztették a szülőket: egy a négyhez az esélye annak, hogy második gyermekük is sérülten születhet. Vállalták a kockázatot. Második gyermekük teljesen egészségesen született. Ma már 18 hónapos a kicsi, mégis sokszorta nagyobb és fejlettebb, mint két és fél évvel idősebb nővére; aki viszont rajong nálánál majd kétszer nagyobb kisöccséĂ©rt.
A primordiális törpenövéssel született kisbabák születési súlya általában 2 kg alatti. A csecsemő teljesen kifejlett, nem koraszülött. Fejlődése nem a szokványos törpenövésűeké, mert minden arányosan pici rajta.
A várható élettartam – a kutatók szerint – 40 év. Az orvostudomány által feljegyzett első eset egy olasz kislányé volt, aki 1815-ben született és alig kilenc évesen, 1824-ben hunyt el, testmagassága 49 cm volt.


nana
 
  Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Híreink
· Publikálta: Tucsi


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Híreink:
Loptak is Gáspár Bea bunyós buliján?


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.85
Szavazat: 14


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
News ©
© PHP-Nuke    Médiaajánlat    Adatvédelem    Gyik    E-Mail    © 2005. Klub 18-40 Társkereső Portál Honlapkészítés - Weblapkészítés - Tárhely - Webtárhely

Video-DVD-Centrum Toplista