fc barcelona

Nagy bajban vannak a katalánok és nem csak azért, mert évek óta adósak a szép játékkal, hanem mert már az eredmények sem jönnek.

Cruyff-i alapok

A Barcelonával kapcsolatban még az általános iskolás lányok is tudják, hogy az egyetlen és igazi játék a Johan Cruyff víziójára épülő tiki-taka. Ezt a labdabirtokláson alapuló örömfocit Josep Guardiola fejlesztette csúcsra, irányítása alatt szinte minden kupát megnyert a csapat, ahol elindult. Sokat elárul az akkori mentalitásról egy mondás: az a lényeg, hogy mindig egy góllal többet rúgjunk! Ez lehetne a támadófutball szlogenje is, hisz ebben a felfogásban kilencven perc látványos agresszióé a főszerep. Ám ezek a szép idők lassan már csak az emlékkönyvekben köszönnek vissza. Az utóbbi három évben az Ernesto Valverde által dirigált gránitvörös-kékek nagyobb megerőltetés nélkül behúzták a La Ligát, de a Bajnokok Ligájában kétszer is nyert helyzetből, három gólos előnyből estek ki a visszavágókon.

Unalom és pánik

A bajnokságban tehát igen jók voltak a mutatók, még a döntetlenek is ritkaságszámba mentek, de a győzelmekbe viszont üröm vegyült. A Valverde-korszak a biztonsági játékot preferálta, ha a Barca előnyhöz jutott, visszahúzódott védekezni, nem kellett attól tartani, hogy örömfocit látunk. A gólzáporos, önfeledt játék ritkán örvendeztette meg a szurkolókat, akik talán még ezt is elviselték volna, ha nincsenek a súlyos BL-kudarcok. A masszív előny birtokában a két utóbbi kiírásban mindkétszer lefagyott a csapat, egyetlen – a továbbjutást érő – találatot sem tudtak összehozni. Kiütés. A helyzeteket és általában a klub irányítását is rosszul menedzselő vezetők így meghozták a döntést, év közbeni edzőváltás. Nem a csúfos kudarcok után, most, amikor vezette a csapat a bajnokságot és csoportelsőként jutott tovább a BL-ben. Quique Setién átvette a karmesteri pálcát, de csodák természetesen nem történnek egyik pillanatról a másikra, még ha a sikerre kiéhezett szurkolók ezt várták.

fc barcelona

A játék egyelőre tovább döcög, és bár a labdabirtoklás újra a guardiolai időket idézi, de a kapura jóformán veszélytelenek a világ legjobb labdarúgóját, Lionel Messit is a csapatukban tudó katalánok. Az utóbbi hat bajnokiból összesen kettőt nyertek meg, a kupában egy harmadosztályú csapaton csak a 94. percben sikerült túllépni úgy, hogy az első játékrészben a bajnoki címvédő nem rúgott kapura. Itt még mondhatnánk, hogy erősen tartalékosan álltak ki a kiscsapat ellen, meg keskenyebb volt a pálya a szokásosnál, meg szakadt az eső és nagyon csúszott a műfű, de három napra rá már nem lehetett kifogás a Valencia ellen. A rendelkezésre álló legerősebb összeállítás kapitulált úgy, hogy igazából esélye sem volt, még csak a döntetlenre sem.

Szóval vannak bajok. Lehet, hogy az egyik legerősebb középpályát vásárolták össze a katalánok, de amíg elől nincs aki gólt rúgjon és hátul, aki megakassza az ellenfél támadásait, nem tehetünk nagy téteket erre az idényre.

További hasznos oldalak
Tippmix Kalkulátor – ennyi lesz a nyereményed