vitorlavirág

A vitorlavirág kedvelt szobanövény, előnye, hogy könnyen tartható a különböző adottságú lakások belterében. Gondozása nem bonyolult, a megfelelő fényviszonyokra és páratartalomra kell ügyelni, és könnyen szaporítható.

A vitorlavirág (Spathiphyllum x hibridum) Dél-Amerika trópusi őserdejében őshonos, igen elterjedt világszerte, több faj keresztezésével hozták létre. Rengeteg féle kapható, más-más méretűek és különféle színű virágúak (fehér, rózsaszín) egyaránt, de leggyakoribb a fehér színű lepellevéllel rendelkező példányok.

A vitorlavirág gondozása

A vitorlavirág gondozása még a kezdő hobbikertészek számára sem bonyolult, a sikeres tartásához elegendő pár, de fontos szabályt betartani.

Fényviszonyok

Jó tudni, hogy a vitorlavirág kedveli a fényt, azonban a tűző nap károsíthatja, ezért olyan helyre állítsuk, ahol félárnyékban lehet, illetve az árnyékolását meg tudjuk oldani. Sötét lakásokban viszont arra számítsunk, hogy a későbbiekben virágot nem fog hozni

Öntözés, párásítás

A gondozásával kapcsolatban nagyon lényeges az öntözés kérdése. Könnyen tönkre tehetjük a növényünket, ha kampányszerűen nagy vízmennyiséggel locsoljuk. Inkább gyakrabban, de kevés szoba-hőmérsékletű vízzel öntözzük. A téli vegetációs időszakban csak mérsékelt a vízigénye, majd a későbbiekben növelhetjük a gyakoriságot és a mennyiséget is. A trópusokról származó növények kedvelik a párás levegőt. A vitorlavirág ezért jól tartható ablakkal ellátott fürdőszobában is. Arra figyeljünk, hogy sem öntözéskor, sem párásításkor ne érje nedvesség a virágát/lepellevelét, mivel elvesztheti üde fehér színét. Különösen a fűtött száraz levegőjű lakásokban van szükség télen a rendszeres permetezésre, a növény környezetét párásítsuk, erre a célra tökéletes megfelelnek az üzletekben kapható kézi párásítók.