A fűtési szezonban különösen gondot kell fordítani a lakások levegőjének minőségére, hiszen a hideg miatt az ablakok folyamatosan zárva vannak. A rendszeres szellőztetés hasznos, ugyanakkor pár szobanövénnyel rásegíthetünk a légtisztításra. Érdemes beszerezni pár cseréppel ezekből a növényekből, hiszen nemcsak a lakást díszítik, de hasznosak is.

Napjainkban egyre többet lehet olvasni az úgynevezett Beteg Épület Szindróma tünetegyüttesről. Az angol sick building syndrome (SBS) ma már tudományosan is bizonyított, különösen az egylégterű irodákban, csarnokok dolgozóinál okoz egyre többeknél komoly problémát. Fő tünetei a meghűléshez hasonló panaszok, a rossz közérzet, amely a torokkaparástól, könnyezésen át, de fejfájást, és bőrirritációt is okozhat.

A benti levegő számos káros anyagot például ammóniát, triklóretilént, benzolt, formaldehidet tartalmazhat. Azonban mi is tehetünk a megelőzés érdekében, hiszen számos olyan szobanövény van, amely alkalmas az otthon levegőjének a tisztítására és az irritáció csökkentésére. A probléma már régóta a kutatás előterében van, így a NASA összegyűjtötte a legjobb oxigéntermelő és károsanyag szűrő képességgel rendelkező szobanövény fajokat.

10+1 legjobb légtisztító szobanövény

 1. vitorlavirág
 2. fikuszok
 3. gerbera
 4. borostyán (repkény)
 5. szobai futóka
 6. filodendron
 7. bambusz pálma
 8. anyósnyelv
 9. sárkányfa
 10. aloe vera
 11. krizantém

Jó tudni, hogy a tudósok szerint a benzol és a formaldehid rákkeltő hatású, ellene az aloe vera, a krizantém és a fikusz valamint a gerbera alkalmas a tisztítására. A formaldehid jelen lehet a kárpitokban és a szőnyegekben. A gerbera elhelyezésénél törekedjünk, hogy kielégítsük a magas fényigényét.

A festés során képződött illó anyagok és benzol közömbösítésére kiváló a sárkányfa, és például a krizantém. A kínaiak már régóta gyógynövényként hasznosítják, így érdemes rá is új szemszögből tekinteni, ne csak kert és temető díszítő virágként, de ajánlott beltérben is használni.

A vitorlavirágot, amely azok számára is ajánlhatók, akik a lakás belterében dohányoznak. Hasonlóan igénytelen szobanövény, mint az anyósnyelv, amely különösen a panellakásokban már a nyolcvanas években is népszerű szobanövény volt. Hatékonyan megköti a nitrogén oxidot, és a formaldehidet egyaránt.