Ahhoz, hogy azt a környezetet, amely egy gyermeknek ad otthont megfelelően alakítsunk ki, sok szempontot érdemes figyelembe vennünk. Vegyük most végig azt az irányvonalat, amelyet a feng shui kínál nekünk gyermekünk intim zónájának alakításánál. Számomra ezek az érvek ésszerűnek és megfontolandónak tűnnek az irányzat teljes alkalmazása nélkül is.

Elsősorban a csemete kiegyensúlyozott fejlődéséhez elengedhetetlen a nyugodt, békés alvás. Figyeljük meg tehát, hogy gyermekünk számára megfelelő-e az ágy, amelyben éjszakáit tölti. Forgolódik, tekereg-e egész éjjel, vagy nyugodtan alussza végig azt. Amennyiben nyugtalanul pihen, figyeljük meg nincs-e az ágya alatt vagy fölött valamilyen tárgy, ami zavarhatja őt; amennyiben találunk ilyet, azonnal távolítsuk el, helyezzük át.

A gyermekszobának legyen fókuszpontja, mint például egy fellógatott örökmozgó, egy külön hely a becses tárgyaknak, vagy egy óra, naptár, ami mutatja az idő múlását. A szoba ne legyen szabálytalan alaprajzú, legjobb, ha négyzet, vagy téglalap alakú. A falon ne fusson körbe kiugró díszítőperem, mert ez behatárolttá teszi a környezetet, amely visszafoghatja a gyermek testi és lelki kibontakozását, kiteljesedését. A szobát ne szakítsák meg kiugró szögletek, minták, ne legyen olyan kép, amely a gyermek nyugalmát bármilyen módon megzavarhatják.

Az alkalmazott színek tekintetében nagyban figyelembe kell vennünk a gyermek egyéni adottságait. Ne fessük élénk színekre az amúgy is örökmozgó családtag játékterét, de a kicsit lusta, túlzottan „nyugis” gyerek életébe is hozhatnak változást a jól kiválasztott színek. A szoba azon részébe, ahol a gyermek pihen, soha ne válasszunk vörös, vagy egyéb ingerlő színt, valamint ne használjunk tarkabarka vagy apró mintás tapétát, szintén ingerlő hatása miatt. Persze a színek mindegyike másként hat a gyerekekre, így érdemes ezt is kikísérletezni. Kerüljük a túlzott zsúfoltságot, hogy gyermekünk a maga körül lévő térből, rendből legyen képes építkezni.