Sajnálatosan a betegség okainak az egyszerű levezetése a sokrétűség miatt lehetetlen, de nem függ jó anyagi helyzettől vagy éppen a nélkülözésre kényszerüléstől. A legfőbb probléma a túlhajszolt életvitelből adódó állandó stressz helyzetekből adódik. A pszichiáter szerint a ma élő ember átlagban két óránál kevesebbet aludnak erősen megváltozott ingerkörnyezetben, mint mondjuk száz éve és az sem lehet véletlen, hogy ma már rendkívüli mértékben panaszkodnak alvászavarkor. A természet közelségének az elvesztése évezredek óta megszokott a biológiai ritmusok megváltozására sarkalja a szervezete, de ez felborítja az eddig megszokott folyamatokat.

A megszokott biológiai ritmus megváltozásához olyan találmányok járulhattak hozzá, mint a villanykörte, ami amúgy könnyebbé tette az életünket, de a mindig rendelkezésre álló fény miatt eltolódott a pihenési időszak és egyre többen élnek éjszakai életet, míg a megszokott napi ritmust követőek egyre kevesebben vannak. Ráadásul a napi problémákat és állandó fellépő feszült helyzeteket a szervezetüket kisajtolva gyógyszerkészítményekkel, nyugtatók szedésével, drogok használatával, alkoholfogyasztással, és egyéb toxikus anyagokkal próbálják meg enyhíteni, ami ugyan pillanatnyilag megoldásnak tűnhet, de valójában csak tetézi a problémákat.

A ma élő emberek hatalmas különbségek alakulhatnak ki társadalmi szempontból, mivel pár száz éve, ahova született jellemzően behatárolta az emberek életútját, ami viszont stabilitást és teljes kiszámíthatóságot biztosított. A mai jövőkép elég széles skálán mozog, és állandóan azt sugallják bizonyos médiumok, hogy legyél sikeres és gazdag, lehetőleg nagy karriert fussunk be. A gyors pénzszerzés és hírnév megszerzése sok buktatót rejt magában és rengeteg lelki bizonytalanságot szülhet és az idegen környezetben a dicsfény közepette bizony könnyű elveszíteni a belső iránytűt. Ezt az jelenség az ultra gazdagoknál is megtalálható, egyszerűen nem találják a helyüket és egyáltalán nem találnak kapaszkodót.

A bizonytalanság a hétköznapi nők életét is megkeseríti, hiszen három fronton kell egyszerre jól teljesíteni, egyszerre kell anyának jó szeretőnek és még a munkahelyén is jól teljesítőnek kell lennie, ami korántsem egyszerű feladat. A túlterhelt nők emiatt depressziósokká is vallhatnak. De ne gondoljuk, hogy sokkal könnyebb helyzetben vannak a szingli nők és a férfiak, akikre a sok változás miatt szerepbizonytalanság miatt kerülnek lelki tusába. Továbbá a fiatal generációnak korántsem biztos, hogy megfelelő a ma hosszú időt igénybe vevő útkeresés és a jövő felépítése, melyen mély nyomott hagyott a diák létforma öncélú és néha felelőtlen viselkedése.

Könnyű a meglévő helyzetekben hibákat találni, mivel tökéletesnek mondható társadalom egyelőre a nem létezik, ahol nem növekedne a mentális problémákkal küzdők száma. A pszichiáter szerint a legfontosabb a körülményekhez való rugalmasságot igénylő alkalmazkodás és a biztonságot adó családi légkör. Nagyon fontos az érzelmi élet ezen belül harmonikus szexuális élet és az értelmesnek és fontosnak tartott hívatás szerű munkavégzés és nem utolsó sorban a munkahelyi légkör. Amennyiben valamelyik hiányzik az még könnyen orvosolható, de már két terület kiesésénél jelentkezhetnek mentális zavarok.

Mindezekre tekintettel ezért életmódunkba nem árt alkalmaznunk az egymásra épülő szellemi frissességet és fizikális aktivitást és a regenerálódáshoz elengedhetetlenül fontos rendszeres alvást. Mindenképpen jó, ha a reklámokból érkező impulzusok és az irrealitás irányába elmozdító divatok csábításainak tudni kell ellenállni vagy a csapdákat észrevenni. Stabil személyiséggel könnyedén át lehet lépni az urbanizált világ buktatóin.