Romániában 55 százalékkal nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke az első negyedévben – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A Román Nemzeti Bank adatai szerint az első három hónapban a tőkeberuházások  elérték a 885 millió eurót. Márciusban ezek értéke megkétszereződött az első két hónaphoz képest, a harmadik hónapban ugyanis 476 millió euró áramlott a román gazdaságba.

Tavaly a külföldi beruházások értéke 10,6 százalékkal, 2,43 milliárd euróra csökkent 2013-hoz képest, amikor a 2008-as gazdasági válság kezdete óta a legmagasabb összeget, 2,71 milliárd euró külföldi befektetést jegyeztek. A válság kezdete óta 2012-ben regisztrálták az első növekedést, akkor 18 százalékkal gyarapodtak, és elérték a 2,138 milliárd eurót.

Az Európai Bizottság várakozása szerint az idei, várhatóan 2,8 százalékos román gazdasági növekedés egyik hajtóerejét a külföldi beruházások adják a belföldi fogyasztás mellett.

Az első negyedévben a román folyó fizetési mérleg egyenlege 406 millió euró volt. Tavaly a hasonló időszakban ez az adat még negatív volt, a folyó fizetési mérleg hiánya elérte a 268 millió eurót.