Várhatóan jövő tavaszra készül el a Nagybörzsönyi erdei vasút meghosszabbítása, a fejlesztéssel húsz kilométer hosszú vonal jön létre – mondta a területet kezelő Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

Lengyel László elmondta: a májusban megkezdett, 600 millió forintos uniós támogatást elnyert fejlesztés keretében összekötik a Szob és Márianosztra, illetve Nagyirtáspuszta és Nagybörzsöny közötti két szakaszt, így egy összesen 20 kilométeres erdei vasútvonal jön létre.

Közlése szerint a Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti hét kilométeres szakasz kiépítése két ütemben történik: a beruházás első, várhatóan szeptemberben záruló részében a vasúti pályát kell kiépíteni, illetve megújítani. Ezután következik a kiszolgáló épületek, megállók megépítése, az engedélyezési eljárások lefolytatása, továbbá újabb napelemes kocsik és mozdonyok beszerzése, ami 2016 tavaszára-nyarára zárulhat le.

Hozzáfűzte: a napelemes kocsik kiemelten alkalmasak ökoturisztikai célokra, hiszen amellett, hogy környezetbarát megoldást kínálnak, az üzemeltető csupán néhány utas esetén is költséghatékonyan tud kocsikat indítani.