türelem

A türelem már egészen gyerekkortól kezdve az egyik legfontosabb emberi erényként jelenik meg a köztudatban.

Legyen szó akár egy szűk családi találkozóról, iskoláról, munkahelyről vagy egy baráti összejövetelről, e tulajdonság fontossága és pozitívumai a legkülönfélébb helyzetekben kerülhetnek emlékeztetésre mindenki számára. Gyakori jelenség, hogy a türelmet hajlamosak vagyunk amolyan velünk született tulajdonságként kezelni, ami lényegében az ember természetébe van kódolva már gyerekkorától kezdve, és vagy jelen van valakiben, vagy nem. De valóban csak ezen múlna az egész?

Ennél azért szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen a türelem alapvetően egy tanulható tulajdonság, így akkor sem kell lemondanunk róla, ha jelenleg úgy érezzük, hogy nem tartozik az erősségeink közé. Elsajátítása pedig egy csomó kellemes következménnyel jár nem csak a külső környezetünket tekintve, hanem saját magunkon belül is. Kisimuló baráti és családi kapcsolatok, gördülékenyebb problémakezelés a mindennapok során, valamint jelentősen csökkendő stresszszint: ezek mind olyan dolgok, amelyek tudatosan gyakorolt türelemmel megvalósíthatók bárki számára. Egy olyan világban pedig, ahol az állandó rohanás és idegeskedés igencsak gyakori jelenségekké váltak, türelmes emberré válni fontosabb lett, mint valaha.

A türelmesebb énünk születése

A türelem, mint tulajdonság állandóvá tétele persze nem mindenki számára egy könnyű dolog, és az ember természetétől függően több vagy kevesebb erőfeszítéssel jár, kellő odafigyeléssel és magunkra fókuszálással azonban bárki számára elérhető, hogy természetessé váljon ez a típusú hozzáállás.

Talán nem is minden helyzetben lehetséges, de pusztán tudomásul venni azt, hogy egy adott helyzetben türelmetlenek vagyunk, illetve szembenézni az érzéssel már egy fontos lépés abba az irányba, hogy megtanuljuk feloldani ezeket az érzéseket magunkban, és megszülethessen a türelmesebb énünk. Ezt az új ént pedig a külső és belső környezetünk is jobban szereti majd. Az ilyen módon eluralkodó, állandóan jelen lévő türelem pedig az egész életünket kellemesebbé fogja tenni, valamint alapjaiban lesz képes átformálni a világnézetünket.

Hogyan lehetsz türelmesebb magaddal és másokkal? A témáról bővebben a Semmittevés Podcast kapcsolódó adásában: https://semmitteves.hu/13-turelem/