Az emberiség mintegy 10 százaléka szenved migrénben. Kevés olyan ember él a Földön, aki ne találkozott volna a fejfájással. A kutatások alapján az emberiség mintegy 10 százaléka szenved migrénben. Ennél jóval nagyobb számban fordulnak elő fejfájással küzdő emberek, akik gyakran tapasztalják a fejfájás valamely formáját. Egyeseknél a fájdalom a halánték tájékán-, másoknál a homlok-, illetve halánték tájékán jelentkezik.

A fejfájás is, mint általában minden fájdalom, valamely betegség tünete lehet. Utalhat valamilyen szervi elváltozásra, de kiválthatja stressz, időjárási frontok váltakozása, nem megfelelő étrend, kialvatlanság, túlzott fizikai terhelés, görnyedt testtartás, stb. A közhiedelemben elterjedt az a tévhit, hogy nem tehetünk ellene semmit, de ez nem így van; a fejfájás gyógyítható.

E betegségnek több fajtáját különböztetjük meg. Leggyakoribb a tenziós fejfájás. Jellemzően húsz és ötven év közötti korban jelentkezik, a nemek arányát tekintve a nőknél nagyobb százalékban fordul elő. Általában tompa, mérsékelt- vagy szorító fájdalom jellemzi, a fájdalom helyét nem tudjuk pontosan meghatározni, a fej bármely részén jelentkezhet. A tenziós fejfájás egyénenként változhat.

Vannak akiknél a halánték tájékán erősebb, másoknál a homlokra helyeződik a szorító érzés, ismét másoknál a nyilalló fájdalom egészen a vállakig elér. A napszakok tekintetében is eltérő panaszokról számolhatunk be, ugyanis vannak olyan személyek, akiknél már reggel, ébredéskor megjelenik a fejfájás és végigkíséri őket a nap folyamán, mások pedig a napközben megjelenő stressz-, vagy kimerültség hatására szenvedik el a fájdalmat. A betegség hatására alvászavar, étvágytalanság, koncentrációzavar, ingerlékenység jelentkezhet.

Kínzó tünetekkel jelentkező és gyakori fejfájástípus a migrénes fejfájás. Olyan erős fájdalommal jár, hogy a beteg képtelen ellátni feladatait, koncentrálni. Arra tud csupán gondolni, hogy minden zavaró tényezőtől menekülve (erős hang, fény, stb.) egy sötét helyiségben átvészelje a kínzó rohamot. Sújthatja csak a fej egyik oldalát, de jelen lehet a fájdalom mindkét oldalon is.

Nőknél háromszor gyakoribb a migrén, mint férfiak esetében. Leggyakrabban fiatal nők szenvednek ettől a betegségtől. Amennyiben a családban volt ilyen betegség, nagyobb eséllyel fog kialakulni, tehát öröklődik is. A betegség során a fej mindkét-, vagy csak az egyik oldalát sújtó erős, lüktető fájdalom gátolja a beteget a napi feladatok elvégzésében. Hányingerrel, fény- és hangérzékenységgel társulva 5-72 órán át is eltarthat.

A fejfájások legfájdalmasabb fajtája a cluster fejfájás. Hasonlóan a tenziós fejfájáshoz, e betegség is leginkább a húsz és negyven év közötti korosztálynál jelentkezik, de a nemek eloszlása tekintetében, inkább a férfiaknál gyakori. Akár hetekig, hónapokig eltartó fájdalom után egy hosszabb tünetmentes időszak következik. A kínzó időszakban a fájdalom a fej valamelyik oldalán jelenik meg, ott is marad, de a következő, visszatérő időszakban átvándorolhat a fej egy másik pontjára. A betegek általában szemkörnyéki fájdalomról, szúró érzésről számolnak be.