kutyaház

Mindegy, hogy a kutyánkat kint tartjuk, vagy bent, mindenképp szüksége van egy saját helyre, egy kis zugra, ami csak az övé. Az azonban nem mindegy, hogy ez a zug milyen, mekkora és hova van elhelyezve. A benti kutyáknak elegendő egy pokróc a kanapé mellett, vagy egy sarokban. A kintieknek azonban a kutyaház jelent minden menedéket a kertben, télen a megfagyás ellen, nyáron pedig a hőgutától védi őket. Emiatt fontos, hogy az minden szempontnak megfeleljen, amiket mi most felsorolunk.

Legyen megfelelő nagyságú
Sokan nem veszik figyelembe, hogy a kutyaházakból több méretet is lehet kapni. Vásárolnak egy hatalmas házat egy kicsi kutyának, mondván, hogy legyen elegendő helye. Pedig az ideális lak akkora, hogy a kedvencünk éppen befér, le tud kényelmesen feküdni és meg is tud fordulni. Illetve, ami a legfontosabb, saját testhőjével be tudja fűteni azt. A legkisebbeknek, például a csivaváknak elegendő egy 40×50 cm-es ház, míg a legnagyobbaknak, a dogoknak kellhet akár egy 90×100 cm-es is.

Legyen jó anyagból, praktikus kialakítású
A legjobb ha fából készült kutyaólat veszünk vagy készítünk kutyusunknak. Ez ugyanis a betonnal és a téglával ellentétben nem tartja úgy a hideget. A formáját tekintve a lapos tetős megoldás a megfelelőbb, mivel annak a tetejére is fel tud feküdni a kutya, szemmel tartani a környéket. Az ajtó nyílás ne a rövidebbik, hanem a hosszabbik oldalon legyen, így egy teljesen huzatmentes kis ficak alakul ki a kutyánk számára, ahová könnyedén be tud gömbölyödni.

Legyen jól szigetelt, eső- és szélvédett
Attól, hogy van tető a kutya fölött, az eső ugyanúgy beszivároghat a fa házba alulról, ezért jó ha az magasan áll, lábakon. Hogy puhára feküdjön a kutyánk, tegyünk a ház aljába egy szőnyegdarabot, vagy egy pokrócot. A szivacs amiatt nem praktikus, mivel ha vizesen ráfekszik a kutya, az magába szívja és nagyon lassan szárad meg. A pokrócot és rongyot ezzel ellentétben havonta kimoshatjuk, így biztosítva mindig tiszta környezetet.
Ha úgy érezzük, hogy a kutyánk nagyon fázós, és a zord időjárásban extra fűtésre van szüksége, nincs ok az aggodalomra, hiszen már kapható fűtött kutyaház is. Ezeken kívül télen érdemes még egy vastagabb függönyt is a nyílásra helyezni.

Legyen jó helyen
Oda rakjuk a kutyaházat, ahonnan a kedvencünk beláthatja az egész udvart, esetleg rá láthat a kapukra és a bejárati ajtóra is. Ennek oka, hogy védelmezni szeretné területét, és ha a háza el van dugva az udvar valamelyik sarkába, ahonnan semmit sem lát, biztosak lehetünk benne, hogy nagy ívben el fogja azt kerülni. A füves, saras talaj helyett, pedig helyezzük a kutyaházat deszkákra, vagy egy betonplaccra.

Mindezeket szem előtt tartva készíthetünk saját kezűleg is kutyaházat, de mivel rengeteg mindenre kell odafigyelni, ne szégyelljünk szakértő segítség után nézni. A lényeg pedig természetesen az, hogy a kutyánknak megfelelően védett, kényelmes lakot alakítsunk ki. Az új házat minden kutya nehezen szokja meg, de legyünk vele türelmesek, így idővel biztosan megszereti azt.