A cukorbetegség és depressziós állapotok idejekorán történő megállapítása és az egészséges táplálkozás folytatása valamint az agya állandó karbantartása lehet a megoldás az főként idős korban kialakuló demenciának- tudatta egy kutatás.

Brit és Francia kutatócsoportok azon pofon egyszerű metodikákat tanulmányoztak, melyekkel vélhetően hatékonyan lehet tenni az idősebb korban jelentkező szellemi hanyatlás ellen- a kutatás eredményét a British Medical Journal (BMJ) orvosi szakirányú lap tette közzé még 2010-ben.

A kutatásban 1400 idősebb kórban lévő emberen keresték a demenciára utaló jeleket, azután több alkalommal hetekkel később újfent megismételték a vizsgálatot.

A vizsgálat mellet rögzítették az alanyok szokásait a táplálkozásukra, és az életmódjukban felmerülő egészség javító és kárósító tevékenységekre (mozgás,alkohol, drog, dohányzás). Hogy nagyobb képet tudjanak alkotni a csoportról, így anyagi helyzetüket és intelligenciájuk is felmérésre került.

Az eredményekből azt olvasták ki a kutatók, hogy a cukorbetegség és a depresszió prevenciójával, sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával bizony akár 21 százalékkal csökkenthető lenne a demenciában érintettek száma.

Az műveltségi szint fejlesztése, ugyan ilyen jó eredményt hozott, hiszen az oktatással történő fejlesztéssel és karbantartással, akár 18 százalékkal is visszaszorítható lenne az új esetek kialakulása Nagy-Britanniában a következő hét esztendőben. Az viszont a kutatókat is meglepte, hogy a betegséget köthető gén „kikapcsolása”, csak hét százaléknyit javítana a helyzeten.

Mivel eddig is számos a demencia betegség kiváltódásának az feltételezett okait sikerült már azonosítani, így további kutatást ajánlott a területen, ahol már lehetőleg a fiatal felnőtteket is be kell vonni a vizsgálatba.