A koffein a vérkeringésbe érkezve hatást gyakorol a központi idegrendszer és az anyagcsere működését serkenti, főként az adenozin hatást gyengíti, ér és hörgőtágító, vérnyomás emelő, növeli a gyomorsavképződést és vízhajtó hatású. A koffeinhez a szervezet hozzászokik és a korábbi hatás eléréshez emelni szükséges a bevitt mennyiséget, és jellemzően ezekben az esetekben jelentkeznek a már említett mellékhatások. A koffeinnek ezek mellett egy dehidratáló hatása is ismert, így az intenzív mozgáskor bevitt koffein erőteljes párolgás (izzadás) léphet fel. Ilyenkor, ha nem pótolják vízzel a folyadékveszteséget, akkor ez akár hirtelen a szív megállásához is vezethet.

Koffein és gyerekek

Mivel nem csak az energiaitalokban található koffein, hanem például a Colában, ezért a gyermekekre különösen nagy figyelmet érdemes fordítani. A legérintettebb korosztálynak számítanak a iskolás gyerekek, a serdülő korúak és fiatal felnőttek, mivel a felmérések szerint ők fogyasztanak legnagyobb mértékben energiaitalokat és Cola jelegű üdítőitalokat.

A általános, felső és középiskolai hallgatók körében nem ritka, hogy tanítás előtt és közben is rendszeren energiaitalt fogyasztanak és az árában kedvezőbb, de nagyobb kiszerelést választják. Az OÉTI 2018-ban készült környezetvizsgálataiból kiderült, hogy az iskolai büfék negyed árusít energiaitalt és az automaták is 3-5 százalékban kínálnak energiaitalokat. Egy 2020-es évi felmérés még megdöbbentőbb eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy 10 – 14 év közötti gyerekek egy ötöde fogyaszt rendszeresen energiaitalt reggelikor.

Az energiaitalokat a koffein tartalom mellett az teszi még veszélyessé, hogy általában taurint és glukuronolaktont tartalmaznak, amire egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek, viszont egészségkárósító a hatásuk. OÉTI azt is kiemelten fontosnak tartja, hogy táplálkozás céljából történő energiaitalok fogyasztására nem találtak semmilyen nyomos indokot. A testi és szellemi teljesítményfokozás egészségügyi nézőpontból előnyös lehet az egészséges életmód, aminek az energiaital fogyasztás nem képezi részét.

Arról most még nincs pontos adatunk, hogy a tavalyi népegészségügyi termékdíj bevezetés követően az elmúlt évben, hogyan változtak meg a fogyasztási szokások, de jó lenne, ha minél többen maguktól korlátoznák a rendszeres energiaital és egyéb magas koffein tartalmú italok túlzott fogyasztását.