Tegyünk, a mentális egészségünkért és ezen a területen is javítsunk a jólétünkön, mert ez biztos kifizetődik hosszú távon. Van igazság abban a mondásban, hogy olyan mindenki olyan idős, amennyinek érzi magát. A „fizikai jólét és a lelki jóllét két oldala ugyanannak az éremének,” mondta Howard Friedman, a The Longevity Project szerzője, aki az életszemléletből adódó egészséget kutatja, hogy ki és miért él hosszú életet. “A mentális egészség befolyásolja fizikai egészséget, és a fizikai egészség érinti a mentális egészséget.”

A mentális betegek kevesebbet élnek

A National Association of State Mental Health Program 2007-es jelentése alapjául szolgáló  kutatásból derült ki, hogy a felnőttek egy részénél, akik súlyos mentális betegségben szenvedők, mint a skizofrénia és a betegségük hozzájárulhatott, hogy az átlagéletkornál 25 évvel kevesebbet élnek. A Missouri mentális egészség központ igazgatója Joseph Parks vezette a kutatócsapatot, akiknek az eredményei hasonlóan megdöbbentőek lettek. Ugyanis a mentális betegségben szenvedők 3,4-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg a szívbetegségben vagy a cukorbetegségben, és 3,8-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg egy balesetben, 5-ször nagyobb valószínűséggel halnak meg légzőszervi betegségek esetében, és 6,6-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg a tüdőgyulladás által vagy influenzában.

Mentális betegek körében is gyakran előfordul a kevés testmozgás miatti elhízás és a mozgásszegény életmódból adódó betegségek kialakulása, mint a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek. Mivel kevésbé képesek magukra egészségügyi szempontból odafigyelni, így az átlagnál egészségkárosítóbb tevékenység folytatnak, mint a dohányzás és az alkohol fogyasztás és eseteként a kábítószerrel vagy gyógyszerrel való visszaélés. Viszont hamarabb és nagyobb arányban akadnak, fenn a rostán mivel gyakrabban végeznek náluk orvosi kontroll vizsgálatot.

Az egészségtelen életmódbeli szokásokkal nem magyarázható az életkoruk drasztikus csökkenése, sokkal inkább az elme és a test messzebbre mutató kapcsolatával. Egy jó példa erre a negatív érzelmek, amik bár lehet, hogy nem okoz azonnal megbetegedést, de úgy tűnik, hogy felgyorsítja a progressziót, mondja Laura Carstensen, aki a Stanford Egyetem pszichológia professzora és A Long Bright Future könyv szerzője . Kutatások szerint a HIV-fertőzöttek esetében gyorsabb lefolyással jár a betegség a bezárkózott homoszexuális férfiak esetében, mint a másságukat nyíltan felvállalóknál. Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, mivel az agy lefordítja azt az elutasítástól és elszigeteléstől való félelmet testi feszültségre, ami így gyengítheti az immunrendszert. ” elkezdjük átlátni azokat a potenciális szerkezeteket, amik szerepet játszhatnának ” mondja. “De elég valószínű, hogy akik több pozitívan gondolkodnak nagyobb eséllyel maradnak életben és hosszabban életre számíthatnak.”

A mentális kiegyensúlyozottság hosszútávon egészségesebb

Az egy öt éves vizsgálat során az idősebb emberek akár 35 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg azok, akik napjaikat boldogan, izgatottan és tartalmasan töltötték el. A vizsgált csoportban kizárták a krónikus egészségügyi problémákkal küzdőket, a depressziósokat, és csak stabil anyagi helyzetben lévőket vontak be, az eredményeket 2011-ben a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben tették közzé . A megjelenést követően több mint 200 elemzés és tanulmány készült az adatokból , főként a szív és érrendszeri kockázatokat és az érzelmi állapotok összefüggése kapcsán, harvardi kutatók arról számoltak be, hogy az optimizmus, a remény, az élettel való elégedettség és a boldogság társított alacsonyabb valószínűsége a szívbetegség és a szélütés.

Szociálpszichológusok jelentése hasonló eredményeket hozott. A Yale Egyetem kutatócsoportja a National Institute on Aging felmérései által vizsgált 50 év alatti 386 nőt és férfit, akiket négy évtizeddel később újfent megvizsgáltak. A legrosszabb kilátásai a gyenge, tehetetlen és szórakozott embereknél szignifikánsan nagyobb valószínűsíthetőség volt kimutatható szívrohamra és szélütésre, mint a pozitív beállítottságú öregek esetén. A kutatás azt sugallja, hogy vannak emberek akik negatív szemlélettel tartják magukat kedvezőtlen egészségi állapotban, míg pozitívabb embertársaik jobb egészségi állapotnak örvendenek

Egy beteljesülő jóslatként is felfogható, ha az egészséges társadalom aktív tagjaként gondolnak magukra az idősek és esélyt adnak, ha odafigyelnek magukra. Talán ez egy önbeteljesítő jóslat. De ugyanakkor a hitevesztett emberek pont az ellenkező hatást érik el a szervezetükben.

Úgy gondolják a tudósok, hogy a hosszú élet titka az lehet, ha az emberek az öregedésben a szépségét is meglátják, és ezen felül gyakran fordulnak orvoshoz egészségmegőrző tanácsokért. Fontos, hogy kiegyensúlyozott étrenddel tartsa fent a számára optimális testsúlyt és ne tudatos folytasson egészségromboló tevékenységeket.

Mivel az már nem is kérdés, hogy a mentális állapot befolyásolja az életünk hosszát, így a hangsúly azon van, hogyan kell megőriznünk az egyensúlyt és hogyan lehet megbirkózni a problémákkal, ha már baj van. Ezért fontolja meg a következő tanácsokat:

Ha fizikailag aktív, azzal javítja a mentális egészségét:

Fokozza a vitalitását, amivel akár 12 órányi hangulatjavulást érhet el. Az aktív testmozgás, nem feltétlenül jelenti azt, hogy edzőterembe jár, vagy komoly fizikai munkát végez. Bármilyen mozgásforma jó, ami kimozdítja tespedésből, legyen az tánc vagy séta a kutyával, mivel az állatok közelségéről kimutatták, hogy növeli az érzelmi jólét.

Ha az előző tanácsok nem tetszettek, akkor próbáljon meg csatlakozni egy közösségi szervezethez, ahol mindennapi tevékenységet végezhet, akár önkéntes formában is. Friedman emlékeztet egy 100-éves férfira, aki “még mindig tevékenységet végez egy szociális klubban, amihez 1937-ben csatlakozott.” Ez lehet a kulcs a mentális egészségen keresztül vezető hosszú élethez: “Úgy találtuk, hogy a” fel a fejjel ” vagy ” kerülje a stresszt ” teljesen haszontalan tanácsok.” Egyértelmű vált, hogy az önként választott feladatok, munkavégzések a mentális egészségre és a testi egészségre egyaránt jótékony hatással bír, mert értelmet találnak benne és kevesebbet idegeskednek a nem önkénteseknél.

A terápiák hatékonysága nem megfelelő, a depressziósok és a kábítószerfüggők vagy az antidepresszáns szedők kezelésében sok a visszaeső az Amerikai Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet véleménye szerint. Mivel az alkalmazott eljárások nem működik mindenki számára, így szükség van a józan ítélőképességre és probléma esetén javallott azonnal egy mentális betegségekre szakosodott egészségügyi szakember segítségét kérni.

Alakítása az étrendjét megfelelő módon, amivel növelheti az energia bevitelt és csökkentheti az egyes betegségek kialakulásának a kockázatát. Megfelelő étrenddel ellensúlyozhatja az stressz befolyásolását a szervezetére, mivel egyes élelmiszerek hangulat javulást vagy éppen romlást idézhetnek elő. Spanyol kutatók tanulmánya szerint a gyorséttermi ételek, mint a hamburger, hot-dog és a pizza rendszeres fogyasztásakor növekedhet a depresszió érzet, amit a Public Health Nutrition lapban olvashatnak. Diétás ételek és étrendváltoztatások is kiválthatnak kémiai és élettani reakciókat az agyban, amelyek megváltoztatják a viselkedést és az érzelmeket. Például a homár, osztriga, kagylók nagy mennyiségben tartalmaznak szelént és ásványi anyagokat melyekkel segíthet leküzdeni a mentális hanyatlás, a szorongást és a depressziót.

Forrás: health.usnews.com