A napenergia ősidők óta létező megújuló energiaforrás. Egyik legmegfelelőbb formája a nap által megtermelt energia hasznosításának a napelem rendszer. Környezetbarát zöld technológia, kockázatmentes, magas hozam, amit a napelemes rendszerek tudnak. Magyarország egész területe alkalmas szolár rendszerek telepítésére.

A napelem rendszerek, már mindenki számára elérhetőek. Az ingatlanok teljes energia szükségletét ki tudjuk váltani szolár rendszerekkel. Használati áram, amely a TV, hűtő, mosógép, mosogatógép, klíma, számítógép által elhasznált elektromos áram. Fűtés, elektromos fűtőtestek működéséhez szükséges áram is kiváltható napelem rendszerekkel.

Elektromos autók töltés is lehetséges fotovoltaikus rendszerekkel.

 • A napelem rendszereknél két változatot különböztetünk meg.
 • Hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek

Szigetüzemű napelemes rendszerek

Közüzemű szolgáltató, ha van a napelemet telepíteni kívánt ingatlan közelében, akkor mindenféleképpen a hálózatra visszatápláló napelemes rendszereket érdemes választani. Költségek szempontjából lényegesen kedvezőbb áron telepíthető egy azonos méretű visszatápláló rendszer, mint egy sziget üzemű napelemes rendszer. A sziget üzemű rendszernél, az energia tárolása miatt, amit az akkumulátorokban tudunk tárolni jelentősen megnöveli a rendszer árát. Szigetüzemű napelemes rendszereket, olyan helyeken javasolt telepíteni, ahol nincs kiépítve elektromos hálózat. Ideális választás lehet erdőben, vadászoknak, erdészeknek, horgászoknak. Lehet telepíteni birtokoknál, hétvégi házakra, nyaralókra.
A hálózatra visszatápláló napelemes rendszereket engedélyeztetni kell a szolgáltató felé napelem telepítéskor.

Engedélyeztetés mentene:

 • Igénybejelentő elkészítése
 • Csatlakozási dokumentáció benyújtása
 • Napelem rendszer telepítés
 • Mérőóra csere
 • Beüzemelés

Rendszerelemek

 • Napelem panelek: Napelem rendszer egyik fő eleme. Tetőkön, vagy földre telepíthető változatban is láthatjuk őket. Gyakorlatilag begyűjtik a napsugárzást. Gyártók lineáris teljesítménygaranciára 25 évet, általános garanciára 10 évet adnak.
 • Inverter: Másik fő alkotó elem a fotovoltaikus rendszereknél. A nap sugárzást alakítják át egyenáramból, váltóárammá. Így lehetséges az, hogy saját magunknak termelhetjük meg a szükséges energiát. Fontos, hogy a területi illetékes áramszolgáltató által elfogadott inverter listából a megfelelő típusút használjuk telepítéskor. Általában a gyártók 5 év garanciát adnak, amely felár ellenében akár 25 évre is kibővíthető.
 • Tartószerkezeti elemek: Ide tartoznak: csavarok, leszorítók, rögzítő elemek, alusínek. Fontos, hogy hosszútávon használható megbízható tartószerkezeti elemeket használjunk.
 • Kábelek: DC kábelek – szolár kábelek, AC kábelek – váltóáramú kábelek.
 • Védelmi eszközök: Túlfeszültség védelem, DC, AC (egyenáramú, váltóáramú védelmi eszközök). Megfelelő földelés kiépítése.

Fontos, hogy megnézzük hány fázis áll rendelkezésre a telepítés előtt az adott ingatlannál. Általában egy vagy három fázis áll rendelkezésre az ingatlanok többségénél. Fontos a megfelelő amperszám. Kérje szakember segítségét mindenféleképpen.

Napelem rendszereket érdemes telepíteni egészen 1 kW-tól rendszerektől, amely általában 4 db napelem panelből áll és a hozzá szükséges előbb említett rendszerelemekből. Lehet többszáz kW-os is, például 500 kW-os naperőmű.
Átlagosan Magyarországon a családi házakhoz, ahol 4-5 fős családok élnek az 5 kW-os körüli rendszerek elegendőek a használati áram kiváltásához. Ezzel a rendszerrel, úgymond nullszaldós leolvasás érhető el egy évben, nem kell többet fizeti az áramért. A rendszer ára megközelítőleg 2.500.000 Ft.

Elektromos fűtést szeretnénk a házban, és nem szeretnénk fizetni a használati áramért sem, akkor 10-15 kW napelem rendszer szükséges. Ezzel a rendszerrel a fűtési költségeinket és a használati áram költségeinket is teljes egészében kiválthatjuk. Körülbelül 5.500.000 Ft beruházást jelent. Az elkövetkezendő 40 évben nem kell többet foglalkoznunk rezsiköltségekkel.

Elektromos autót is szeretnénk, napelem rendszer segítségével tölteni, akkor 1-2 kW-tal nagyobb rendszer telepítése indokolt.

Lehetőség van kamatmentes hitellel napelemes rendszert telepíteni.