A tudatos vásárlás szükségessége egyre aktuálisabb, hiszen az elkövetkező időkben ismét kalkulálnunk kell a vásárlási körülmények nehezedésével. Ugyanakkor a közeledő ünnepek kapcsán érdemes az év végi vásárlásokat jó ütemben megtervezni. A tapasztalatok szerint a magyar lakosság a karácsonyi és a szilveszter kapcsán már az elmúlt években is fejenként legalább tízezer forinttal többet költött a szokásosnál.

Sokak emlékeznek a tavaszi döbbenetes mértékű lakossági pánikvásárlásra, amelynek következményeként a boltok polcai napokig üresen tátongtak. A Nébih végzett egy karanténkutatást, amely számos érdekes eredményt mutatott ki: a lakosság jelentős hányada nagyjából 2 hétre elegendő élelmiszertartalékot halmozott fel. A kutatást követően egy útmutatót adtak ki, amely kapcsán a lakosságot szeretnék a következő veszélyhelyzetre felkészíteni.

A Konyhasziget magazin kiadványuk célja, hogy a „maradékmentes”életvitel egyre többek számára váljon követendő példává. A tudatosan tervezéssel nem csak a kontaktusok száma csökkenthető, az okos élelmiszertartalék képzéssel a háztartási hulladékot is csökkenthetjük. A karácsonyi ünnep kapcsán a lakosság hajlamos a mértéktelen vásárlásra. Igaz a megvásárolt élelmiszerek egy része később is felhasználható, de vannak bőven olyanok is, amelyek sajnos hosszú ideig nem tárolhatók, így jelentős részük a kukában végzi. Szerencsések azok, akik kamrával rendelkeznek, így jóval több hely áll rendelkezésre az élelmiszerek biztonságos és hosszú távú tárolására. A felnőttek 2 hétre szükséges élelmiszer tartalékát több szempont is befolyásolja. Egyrészt figyelembe kell venni az ajánlott fehérje-szénhidrát – zsír arányát, továbbá, ha a családtagok között speciális étkezési igényekkel, betegségekkel küszködők is vannak.

Egy átlagos felnőttnek a következő mennyiségek és élelmiszer csoportok szükségesek:

Gabona alapú termékekből – 2 kg:

·         kenyérféle, pékáru, rizs, száraztészta, bulgur, stb.

Húsfélék – 2 kg:

·         tőkehús (fagyasztott is), felvágottak, kolbászkészítmények, halak, konzervek, stb.

Zöldségek, és gyümölcsök – 8-10 kg:

·         friss zöldségek, illetve jól tárolható zöldségek, gyümölcsök: sütőtök, alma, burgonya, káposzta félék, száraz hüvelyesek, hagyma, konzervek, befőttek, stb.

Tej és tejtermékek – 7 l:

·         tejek, tartós tejek, sajtok, joghurt, kefír, stb.

1 csomag vaj/ doboz margarin

Zsíradék    ½ l:

·         étolaj, zsír, kókuszzsír stb.

Olajos mag – 15 dkg

Tojás – 10 db

Ásványvíz/ ivóvíz – 2×2 l palackos víz víz/nap/fő

Az élelmiszerpazarlás kapcsán nem árt tudni, hogy azok a tartós élelmiszerek, amelyek bontatlanul (az eredeti csomagolásban vannak), legalább pár hétig, akár plusz egy hónapig is bátran fogyaszthatók.

(Forrás: Nébih.gov.hu )