gyökérkezelés

A gyökérkezelés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozások közé tartozik, amelynek ráadásul nagy a tétje. Sokszor ugyanis ez jeleneti az utolsó lehetőséget arra, hogy megmentsük és helyreállítsuk a beteg fogat, amely így akár a páciens élete végéig is megőrizheti funkcióját.

Hiába fejlődik az orvostudomány hatalmas tempóban, hiába jönnek ki újabb és újabb kezelési technikák, hiába állnak rendelkezésre modern műszerek, eszközök, implantátumok és alapanyagok, a saját fognál még a legképzettebb fogász sem tud jobbat alkotni. Éppen ezért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy megmentsük a beteg fogainkat.

Pontosan ezt a célt szolgálja a gyökérkezelés, amely az összetettebb fogászati eljárások közé tartozik. Az esetek nagy részében ez jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy elkerüljük a foghúzást. Ha a többlépcsős beavatkozást a szigorú szakmai protokollokat betartva, körültekintően és precízen hajtják végre, életre szóló végeredményt nyújthat a páciens számára.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Az eljárást leggyakrabban a foggyökér csatorna csúcsán fellépő gyulladás megszüntetése érdekében kell végrehajtani, amely az előrehaladott fogszuvasodás következtében alakulhat ki. Ha a baktériumok átrágják magukat a fogzománcon, majd a dentinen, és elérik a fogbelet, vagyis a fog legbelső, sejteket, ereket és idegeket tartalmazó részét, intenzíven szaporodni kezdenek, ami az ott található szövetek pusztításával jár. Szaporodásuk következtében a gyökércsatornán keresztül fokozatosan elérik a gyökércsúcsot, ahol bejutnak az úgynevezett periapikális térbe, tehát a foggyökeret körülvevő régióba. Ez végül a csontszövet gyulladásához vezet, majd góc alakul ki, amelyet az immunrendszer nem ér el, így nem is képes legyőzni.

Nem kell félni a gyökérkezeléstől

Sokszor találkozni olyan véleményekkel, hogy a gyökérkezelés teljesen felesleges, hiszen idővel úgysem lehet elkerülni, hogy kihúzzák a beteg fogat. Nos, ennek az állításnak nincs tudományos alapja. A húzás ugyan valóban megoldja a problémát, és implantátumok segítségével a kihúzott fogat is pótolni lehet, ugyanakkor tudni kell, hogy egy szakszerűen végrehajtott gyökérkezelés segítségével sokkal tartósabb, masszívabb végeredményt kapunk.

A fogbelet és a foggyökeret körülvevő szövetek betegségeinek kezelésével foglalkozó szakterület, az endodoncia hosszú évek óta a fogászat legdinamikusabban fejlődő ágai közé tartozik. Az összetett, többlépcsős eljárás precíz, szakszerű végrehajtásához felkészült, tapasztalt szakemberre van szükség. Hazánkban néhány éve vált önálló szakterületté vált az endodoncia a fogszakorvosi képesítések között, ami a képzés színvonalának emelkedését jelzi itthon is.

A szaktudás mellett a beavatkozás sikerességéhez modern műszerekre, precíz diagnosztikára és magas minőségű anyagokra van szükség. Újbuda legújabb fogorvosi klinikája, a Móricz Zsigmond körtéren található iDentity Clinic Budapest rendelője az egyik olyan helyszín Magyarországon, ahol a gyökérkezelési eljárás sikere garantált.