Régóta kering a köztudatban az a tévhit, miszerint a kullancs eltávolítása az óra járásával megegyező irányban kell történjen. Az elmélet szerint ilyen módon megelőzhető, hogy a feje beleszakadjon a bőrbe. De ez nem igaz, ráadásul nem olyan nagy gond, ha mégis beleszakad; sokkal fontosabb a mielőbbi eltávolítás.

Itt a tavasz, éled a természet és vele együtt a kullancsok is lassan aktivizálják magukat. Fel kell készülni annak eshetőségére, hogy netalán „összefutunk” egy ilyen vérszívóval.

Sajnos sokan arról számoltak be, hogy a „csípést” követő egy-két órában eltávolították a kullancsot, mégis megfertőződtek. Két dologra kell kiemelten figyelnünk:

  • a kullancs eltávolítása minél előbb megtörténjen, illetve
  • az eltávolítás során ne nyomjuk össze a testét.

Az állatkísérletek azt mutatták, hogy a kullancscsípést követően legalább 72 órára van szükség, míg az állat fertőző nedvet bocsáthat vissza, azaz fertőzhet. Ellenben ha az eltávolítás a kullancs testének összenyomásával történik, fertőzött „nyál” juthat az emberi véráramba. Amikor összelapítjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat gyakorlatilag saját magunkba préseljük.

A kullancs eltávolítása több módszerrel történhet; cérnával, erre a célra alkalmas fém csipesszel vagy úgynevezett kullancskanállal. A cérna igazán könnyen használható, csupán egy hurkot kell formázni belőle és mindig kéznél is van. A hegyes csipesz is megfelelő választás, ha olyan módon megfogható vele a kullancs, hogy ne nyomjuk össze a testét. A kullancskanál viszont rendszerint vastag, ormótlan és emiatt alkalmatlan a feladatra.