Lássuk, mit tervez a kormány jövőre! A kedvezmények körében az adómentes fejlesztési tartalék feltételei közül az adózás előtti nyereség 25 százalékos határát 50 százalékra emeli a törvényjavaslat. Továbi részlekért látogasson a Bilanzdual Könyvelőiroda Kft oldalára. Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása pedig lehetővé teszi, hogy csak akkor veszítse el kedvezményre való jogosultságát a vállalkozó, ha nettó módon számítva áll fenn adótartozása.

Az egyszerűsítés, a bürokrácia csökkentése érdekében számos módosítást tartalmaz a törvényjavaslat. A jövedéki adózásban például egyszerűsödik az engedélyezési rendszer, az adózás rendjét illetően szűkül az adóhatósághoz bejelentendő adatok köre, s egyszerűsödnek a befizetési szabályok is. Az üzleti élet átláthatóbbá tétele érdekében bővül az adóhatóság honlapjáról lekérdezhető adatok köre, egyebek mellett azokéval, akik ellen a NAV végrehajtási eljárást folytat.

könyvelés

A feketegazdaság fehérítése érdekében is számos módosításra kerül sor. A NAV például be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása esetén becsléssel állapíthatja meg az elmaradt adót, járulékot. Az adóhatóság kockázatelemzéssel legalább az induló vállalkozások 20 százalékát ki fogja választani ellenőrzésre, s megvizsgálja, valós-e a bejelentett székhely, az ügyvezetők személye.

Az önkéntes jogkövetés ösztönzése érdekében emelkedik a mulasztási bírság maximális mértéke, magánszemély adózóknál 100 ezerről 200 ezer, más adózók esetén 200 ezerről 500 ezer forintra.

A számla- és nyugtakibocsátási kötelezettség megsértése, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, továbbá az igazolatlan eredetű áru forgalmazása az államtitkár szerint a legdurvább és legdirektebb módjai az adóelkerülésnek, így egyértelműen a feketegazdaság körébe tartoznak. Ezért az ilyen típusú mulasztásokhoz emelt összegű, 1 millió forintig terjedő bírság kapcsolódik. A törvénysértő alkalmazottra is mulasztási bírság szabható ki.

A kormány javaslatot tesz arra, hogy a személyi jövedelemadóban a közepes jövedelműek kiemelkedően, igazságtalanul nagy adóterhe lényegesen csökkenjen. Ezt szolgálja az adójóváírás rendszerének változása, aminek révén jövőre mintegy 30 milliárd forint szja-t takarít meg a lakosság.

Módosulnak egyes kedvezmények is, így például az szja területén megszűnik a lakásszerzési kedvezmény, viszont rövidebb ideig, öt évig lesz adóköteles a lakások átruházásából származó jövedelem. A könyvelő segít kiigazodni az új rendeletek között. A helyi építmény- és telekadózásban a számított érték alapú adóztatás váltja fel a jelenlegi alapterület szerinti vagy korrigált forgalmi érték szerinti adóalapot. A luxusadót nem csak a magánszemélyeknek, hanem a szervezeteknek is fizetniük kell.

A társadalombiztosítás területén is lesznek változások, így például jövőre 4 százalékos járulékátcsoportosításra kerül sor az Egészségbiztosítási Alaptól a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz. A járulékterhek nem változnak, csak az alapok közötti járulékbevétel megoszlás változik.

Könyveléssel kapcsolatos cikkek:

Könyvelési kisokos: változások a társadalombiztosítás terén
Adózási rend, változások az ellenőrzésben, büntetésben
Komplex könyvelés: döntéstámogató könyvelési szolgáltatások
Könyvelő Budapest belvárosában: mindezt outsourcing formában