budapesti állatkert

Az állatkertek a vadon élő állatok bemutatásával elsősorban az emberek szórakoztatásának céljából alakultak meg. Valljuk be, tökéletes hétvégi program lehet ez az egész családnak, ráadásul nem is verjük magunkat komoly költségekbe. Az állatkerteknek azonban a szórakoztatáson kívül számos más küldetésük is van. Elsősorban a gyerekeket nevelik környezettudatosságra, de abban is fontos szerepük van, hogy a kihalófélben lévő vadállatok szaporodását segítsék elő.

Az alábbi listában Európa legszebb állatkertjeit láthatjuk mindenféle logikai sorrend, és a teljesség igénye nélkül.

Schönbrunni Állatkert

A bécsi állatkert 2012-ben 23 ország 92 állatparkjából 37 kritérium szerint nyerte el harmadszorra az „Európa legjobb Zoo”-ja címet. Ez az intézmény a város látnivalói között előkelő helyen szerepel, ami nem is csoda, hiszen a világ legrégebbi állatparkjának tartják számon.

Berlini Állatkert

A 170 éves Berlini Állatkert III. Frigyes udvari állatgyűjteményével kezdte pályafutását, mára azonban közel 18000 példánnyal rendelkező, hatalmas állatparkká nőtte ki magát. A látogatók száma egyre nő, köszönhetően a nyilvános etetések és a sztárállatok sikerének.i

Le Jardin D’Acclimatation – Párizs

A Párizsi Állatkertet is nyugodt szívvel sorolhatjuk a legszebb állatparkok közé, hiszen 3 év után a napokban nyílt meg ismét a teljes körűen felújított intézmény kapuja. A cél az volt, hogy az állatok a természetes környezetükben legyenek láthatóak, az élőhelyük szerint.

Moszkvai Állatkert

A 150 éves állatpark egyike Európa legrégebbi állatkertjeinek. A több, mint 6000 állat 21,5 hektáros területen éldegél, így országa legnagyobb állatkertjének mondható.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fővárosunk büszkesége Magyarország legrégebbi és a legnagyobb állatgyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Hatalmas nemzeti összefogás eredményeként nyitotta meg kapuit az 1800-as években, ám a történelem számos megpróbáltatás elé állította a kulturális intézményt. Ma már olyan fajok egyedei is megtekinthetőek itt, melyek Európában és a világon is ritkaságnak számítanak.

Sóstó Zoo

A mindössze 16 éve alapított Nyíregyházi Állatpark óriási népszerűségnek örvend a magyarok körében, de Európa-szerte is. Hatalmas, 30 hektáros tölgyerdő területén ad otthont a több, mint 500 faj 5000 egyedének. Igazi különlegességek is gazdagítják a gyűjteményt, mint a komodói sárkány, a fehér tigris és az afrikai elefánt. Az állatpark földrészekre van osztva, melyeken az ott élő állatfajokat természetes környezetükben figyelhetjük meg. A vezetőség tisztában van a veszélyeztetett vagy kihalófélben lévő fajok helyzetével, ezért több, mint 50 fajtamentési programban vesz részt. Ennek köszönhetően könyvelhető el sikerként többek közt a zsiráf, a szibériai tigris és a bali seregély sikeres szaporodása is.