albérlet kiadás

Egyre többen vásárolnak manapság ingatlant befektetési célból még hitelből is, a törlesztést pedig a lakáskiadásból származó bevételekből fedezik. Az albérlet kiadás azonban nem csak előnyökkel jár, kockázatot is rejt magában. Számos esetben hallani, hogy hiába a szűnik meg a bérleti szerződés, a bérlő nem akarja elhagyni az ingatlant. Ez nemcsak bosszúságot, de anyagi veszteséget is okoz. Mi a megoldás, ha az albérlő nem akar kiköltözni?

A médiában hallhatunk elrettentő esetekről, amikor is a bérlő önkéntesen nem hagyja el az ingatlant. Mivel a jogi eszközökkel való kikényszerítés is hosszadalmas procedúra, érdemes előre felkészülni. Ilyenkor, ha rendelkezésre áll a bérlő kiköltözési nyilatkozata, akkor gyorsított eljárással bonyolítható az ingatlan kiürítése. Ezt a célt szolgálja úgynevezett közjegyzői okiratba foglalás.

Közjegyzői okirat alapján elrendelt ingatlan kiürítés

Egyre elterjedtebb, és ma már sokan foglalják közjegyzői okiratba a bérleti szerződést. A bérleti szerződés megszűnését követően a bérlővel szemben elvárható kötelezettség, hogy az ingatlant adja vissza, illetve a saját holmiját vigye el. A bírósági úton végrehajtás keretében zajló ingatlan kiürítés sajnos elég hosszú folyamat, amely a bosszúságon túl jelentős anyagi sérelemmel jár. A hosszú pereskedés elkerülése érdekében a bérbeadó számára egyik lehetőség, hogy közjegyzői okiratba foglalják a bérleti szerződést, de gyakori az úgynevezett kiköltözési nyilatkozat aláíratása – amellyel nem csak az albérleti piacon, hanem a kollégiumi szerződések között is találkozhatunk. A bérlő által közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat tartalmazza a bérlő kötelezettség vállalását annak tekintetében, ha a szerződés felmondásra, vagy egyéb ok miatt megszüntetésre kerülne, akkor kiköltözik, és visszaadja az ingatlant a bérbeadó számára.

Amennyiben ez mégsem történne meg, akkor a lehetősége van a bérbeadónak végrehajtási záradékkal ellátatni a kiköltözési nyilatkozatot, illetve a bérleti szerződést. Az ingatlan kiürítésére bírósági végrehajtás után, viszont jelentős időmegtakarítással kerülhet sor a peres eljárás mellőzésével.